DECISION


'' Be miserable or motivate yourself. Whatever has to be done, its your choice ''Bismillah..


Sekali lagi.. Dugaan datang. Maaf. Bukan dugaan. Rezeki sebenarnya. Peluang. Alhamdulillah.. Rezeki yang aku maksudkan itu ialah tawaran ke sekolah berasrama penuh. SBP Integrasi Selandar, Melaka. Melaka.. sebelah negeri Johor je. Tapi.. tetap jauh kan Melaka tu.. negeri orang. Jauh dari keluarga, kekasih hati, sahabat sahabat lama..


'' Pergilah kalau rasa nak pergi. Dah ada peluang depan mata tu. Kalau nak pergi, ibu tak halang.. ''


Perasaan yang aku rasa masa aku dapat tahu aku ditawarkan untuk ke sbp tu.. rasa sedih. Bukan tak bersyukur.. tapi.. hati aku ni tertanya tanya. Kenapalah aku dapat.. kenapalah dulu aku buat rayuan untuk ke sbp. Menyesalnyaa.. Permohonan sebenarnya ke SaMURA. Tapi tawaran yang aku dapat jauh tersasar dari apa yang aku mohon. Terkejut. Keliru aku dibuatnya samada nak terima atau tak.. 

Solat. Berdoa. Mohon pada Allah.. mohon diberikan petunjuk.. ya Allah.. kenapa terlalu sukar untuk aku buat keputusan ni.. Pilihan yang aku ada cuma dua. Hanya dua pilihan sahaja. Samada untuk pergi atau kekal di sini. Kalau aku pergi, aku terpaksa korbankan perasaan aku ni.. terpaksa berjauhan dengan ibu ayah.. berjauhan dengan sayang.. berjauhan dengan kawan kawan. Dengan kawan kawan lama yang aku tinggalkan tu.. '' Susah sangat nak terima. Susah sangat nak merelakan.. Awak dah fikir masak masak belum ni. Kalau betul awak yakin.. Awak pergilah ''


Kalau aku pergi.. kat sana tu nanti siapa yang nak jaga aku.. orang yang selalu jaga aku semua tu dah jauh dah dari aku.. kalau homesick macam mana.. orang cakap biasanya kalau budak yang gembeng macam aku ni paling paling sebulan dua baru homesicknyaa hilang. Lamanyaa..

Kalau aku sakit nanti.. masa pergi klinik siapa yang nak temankan aku. Sayang dah takde dah.. Dia dah jauh dah dari aku.. takkanlah dia nak ke Melaka tu dari Johor.. itu gila kan namanya.. Dah tak boleh dah nak.. mesti jarang sangat. Balik pun.. sebulan sekali. Katanya lah. 


'' Pergilah fatin. Mungkin tu peluang kau. Pasal kitorang kat sini kau jangan risau. Kawan baru boleh dicari fatin.. ''


Sahabat sahabat.. takkanlah aku nak tinggalkan diorang yang ditinggalkan tu. Aku kan dah janji dengan diorang. Aku takkan pergi dari sekolah tu. Aku nak jaga dan sentiasa bersama dengan mereka yang ditinggalkan tu. Jahatnya aku ni kalau tinggalkan diorang.. kalau aku pergi, maknanya aku dah mungkir janji aku.. 

Mula mula memang ramai yang suruh aku pergi.. tapi bila hari pendaftarannya makin dekat, makin ramai yang suruh aku tolak tawaran tu.. tapi kenapa mesti tolak? Tu kan peluang. Rezeki. Ye, tahu. Belajar kat mana mana pun boleh. Asalkan kita berusaha dan berniat nak belajar bersungguh sungguh. Tapi situasi yang aku alami ni tak sama macam orang lain.. ni peluang untuk aku. Belajar bersendirian. Jauh dari semua orang yang aku rapat.. Cuba untuk jadi serius. Cari pengalaman. Berdikari.. Tapi tak rasa ke tu semua macam terlalu awal untuk aku? Kalau dalam Johor tu takpelah.. tapi ni negeri orang.. Melaka. Lagipun aku mana tahu nyanyi lagu negeri Melaka )': harharr..

Keliru.. masih tak tahu nak buat keputusan. Masih tidak tahu apa kata putusnya.. Kata hati seperti mahu pergi. Demi masa depan atau... ya Allah..
Sekian..