Dilema





Tiga pagi. Dan masih terjaga (:

Semakin dekat dengan tarikh tutup pendaftaran. Pendaftaran ke KPTM Bangi. Itu salah satu tawaran dari kolej yang aku apply. Upu, matrik, politeknik, semuanya belum ada rezeki lagi.Tapi untuk kesemuanya dah buat rayuan. Cuma tinggal tunggu jawapan.

Apa yang buat aku dalam dilema, nak terus daftar kptm ataupun tunggu lagi dua minggu untuk result second intake upu, matrik, politeknik tu keluar. Hati rasa nak tunggu lagi. Tapi risiko sebab andai kata ketiga tiga tempat tu aku tak dapat, mana nak pergi. Bukannya apa, semuanya dalam kecelaruan sebab tarikh tutup pendaftaran 23 Mei. Kalau tak daftar, kira menolak. Daftar bukan hanya hantar borang semua tu, tapi kena bayar dulu duit pendaftaran RM250. Dan seandainya aku diterima masuk ke upu atau selain dari itu, mestilah aku akan pergi dan dengan sewenang wenangnya duit pendaftaran tu burn. No refund.

Tapi ibu cakap daftar je kptm. Redha dan ikhlaskan RM250 kalau dapat tawaran kat tempat lain. Tapi ibu cakap, selama beberapa malam buat solat istikharah, ibu takde dapat petunjuk pun yang aku kena pergi kptm. Allah..

Masa tawaran ke matrik, upu keluar, ramai kawan yang dapat. Semua rezekinya murah. Tapi aku, BELUM ada rezeki lagi dan bukan takde rezeki..


"rezeki orang lain lain. Bezanya, cepat atau lambat"

"apa yang penting, sabar. InsyaAllah"


Itu antara kata kata insan yang tidak henti beri sokongan dan semangat. Tanpa insan insan seperti itu, mungkin tiap hari aku akan menangis mengenangkan nasib bila lah nak sambung belajar. Haha

Tak dapat matrik, maka dapatlah tawaran ke form six, bidang kemanusiaan. Tapi tak pergi sebab, hati kuat mengatakan jangan pergi. Hm tu lah kan dah cakap kalau ikut kata hati, mati. Eh haipp!

Tapi alhamdulillah walaupun tak dapat lagi tawaran belajar, sekurangnya aku tak menganggur. At least, takde la kerja menternak lemak tiap hari atau makan tidur makan tidur tak henti. Dah lebih kurang lima bulan bekerja. Kadang rasa nak resign. Tapi kalau dah resign, apa nak buat kat rumah tu. Rehatkan diri..

Mudah mudahan dengan kesabaran ini, perjalanan aku akan dipermudahkan Allah.
Dengan izin Allah.




Post a Comment